fredag 22 april 2011

Pressmeddelande
Forskare undersöker stress och organisation i skolan
2011-04-04 12:00

Lärare och skolledare får allt fler sidouppgifter, men det saknas vetenskapliga undersökningar av hur det påverkar deras arbetsförhållanden. Eva Bejerot, Stockholms universitet, får 2 969 000 kronor från AFA Försäkring för att undersöka detta samband och se om det leder till stress och ohälsa.

Forskningsprojektet ska särskilt studera hur olika styrsystem påverkar arbetsinnehållet för lärare och rektorer samt hur sambandet mellan stress och ohälsa ser ut för dem. I det arbetet ska forskarna framför allt titta på hur sidouppgifter påverkar lärarnas och skolledarnas arbetsförhållanden.

En enkät skickas ut till 3 000 slumpvis utvalda lärare och jämförs med resultatet i en tidigare studie från 1992. Därmed kan forskarna också se hur lärares och rektorers arbetsförhållanden har påverkats över tid – särskilt när det gäller krav, inflytande och stöd i arbetet

Spännande när man tänker sig undersöka saker och ting i alla fall, sen vad det leder till är en annan sak...finns äkert fler områden inom kommuner som skulle behöva utredas...och afa ja de administrerar avtalsförsäkringar. På uppdrag av arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, företag m fl genomför de olika projekt för att förebygga skador.

Ja det är väl kostsamt att så många inte mår bra...

hittade lite statstik på SKL (Sveriges kommuner och landsting):

Sjukskrivningarna börjar öka.

Antalet sjukpenningdagar har börjat öka igen. Skälet är att personer som tidigare har varit sjukskrivna återkommer i försäkringen. Sedan 2004 har både antalet sjukskrivna och sjukpenningdagarna minskat i Sverige. Nu har sjukskrivningarna upp till två och ett halvt år börjat öka igen, enligt Försäkringskassans senaste statistik.

Försäkringskassans månadssiffror började stiga under senhösten 2011. SKL:s redovisar förändringen av sjukpenningdagarna jämfört med samma månad ett år tidigare, som visar ett stort skutt uppåt i januari. Sjukpenningdagarna är 15,8 procent fler i januari 2011 än under samma månad ett år tidigare. Det finns en stor spännvidd i landet. Minsta ökningen har Gotland med 5,7 procent, medan sjukpenningdagarna i Uppsala steg med 30,1 procent jämfört med samma månad året innan.

Enligt Försäkringskassan beror ökningen bland annat på att personer som tidigare blivit utförsäkrade när sjukpenningdagarna tog slut nu återvänder in i sjukförsäkringen. Ett annat skäl till ökningen är att personer som haft tidsbegränsad sjukersättning åter blir sjukskrivna.

Försäkringskassann bedömer att antalet sjukskrivningar ökar under både 2011 och 2012, men ökningen sker i en långsammare takt än den snabba minskningen de senaste åren.

Ja det finns en del att arbeta med.

Inga kommentarer: