Dålig ljudmiljö, ett utbrett skolproblem
Enkla åtgärder kan ändå göra underverk
BORLÄNGE
Birgitta Tell, vice förbundsordförande i Hörselskadades Riksförbund och akustikern Yvet Martin visar upp en enkel men mycket effektiv metod för att dämpa buller i skolmiljöer. "Filtklädda bollar på stolsbenen gör underverk när 30 elever tar plats i ett klassrum". Foto: Mikael Hellsten
- När det gäller själva lokalerna så rekommenderar jag alla att ta hjälp från de som har specialkunskaper inom akustik, säger Yvet Martin. Foto: Mikael Hellsten
- Nästan 60 procent av landets lärare har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet på grund av dålig ljudmiljö. Det säger Birgitta Tell, vice förbundsordförande i Hörselskadades Riksförbund (HRF), som under torsdagen besökte Borlänge med kampanjen "Befria samtalet".
Kommentarer (0)
Störande ljud har blivit ett allt större miljöproblem inom skola och förskola. Det visar Hörselskadades Riksförbunds rapport med det passande namnet, "Kakofonien".
- I det här fallet handlar det inte främst om hörselskadande buller utan om samtalsstörnde buller, säger Birgitta Tell.
Rapporten visar att två av tre lärare tycker att ljudmiljön är ett problem varje dag och hela 57 procent upplever att de har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet.
- Det kan få allvarliga konsekvenser för både barn och personal. Dålig ljudmiljö stör både koncentration och kommunikation, försämrar minnet, arbetsprestationen och bidrar till både stress och hälsoproblem, varnar Birgitta Tell.
Det finns dock ljudsmarta lösningar för att få en mer samtalsvänlig skola, om nu bara kommunerna är beredda att göra något åt problemen.
- Det man själv kan börja med att göra är att införskaffa inventarier som är så tysta som möjligt, säger akustikern Yvet Martin och visar upp ett ljudlöst bord och stolar som försetts med filtklädda filtbollar längst ned på stolsbenen.
- Det ger en otrolig skillnad på ljudnivån när 30 elever tar plats i ett klassrum, säger Birgitta Tell.
Även en mängd lekutrustning finns för förskolor och liknande och som är framtagna för att låta så lite som möjligt.
- När det gäller själva lokalerna så rekommenderar jag alla att ta hjälp från de som har specialkunskaper inom akustik, säger Yvet Martin.
Hon nämner hur exempelvis ljudabsorberande innertak kan få helt motsatt effekt om de inte monteras rätt.
- Ett ljuddämpande innertak måste monteras hängande en bit under det befintliga taket. Då bildas en låda ovanför som dämpar de låga frekvenser som upplevs som mest störande i lokaler där många människor pratar. Monterar man däremot ett ljudtak direkt mot ett innertak så dämpas de höga frakvenserna och gör det ännu svårare att höra vad någon säger.
Yvet Martin beskriver störande ljud som "köksfläkteffekten".
- Man sitter och pratar och märker egentligen inte hur störande ljudet från köksfläkten är förrän man stänger av den, säger hon om liknelsen som nog alla känner igen.
Turnén med namnet "Befria samtalet" pågår under hela året och samtliga län ska besökas.
- Det här är vårt tolfte stopp på turnén och ingenstans tidigare har vi haft så många deltagare som här i Borlänge, säger Birgitta Tell som är mycket glad över den stora uppslutningen.
- Vi har nått precis de vi vill vända oss till och har haft deltagare från skolvärlden, företagshälsovåden, arkitekter, byggkonstruktörer och huvudskyddsombud från berörda branscher.
- Vi vill inte bara sprida kunskap. Vi vill också väcka opinion och få igång ett riktigt "dalaupprop" för bättre ljudmiljö. Det behövs, säger Birgitta Tell.
Fakta: Det här visar HRF:s rapport
?Varannan arbetstagare har problem med ljudmiljön på jobbet. Hela 44 procent har svårt att höra vad andra säger.
?Två av tre lärare och förskollärare tycker att ljudmiljön är ett dagligt problem. Över hälften har ofta svårt att höra eleverna i klassrummet.
?57 procent av dem som jobbar i kontorslandskap tycker att ljudmiljön är störande. Särskilt utsatta är journalister: Två av tre tycker att ljudmiljön i öppna redaktioner är dålig.
?Halva svenska folket har svårt att höra på caféer eller restauranger. 47 procent undviker näringsställen där de vet att ljudmiljön är dålig och ungefär en tredjedel har lämnat ställen på grund av dålig ljudmiljö.
Källa: HRF och Novus Opinion
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar