onsdag 19 maj 2010

10 mediciner?

går du på 10 mediciner eller fler, är frågan i en notis i SN 17 /5. För då tillhör man den växande gruppen storkonsumenter som förbrukar nästan halva läkemedelsbudgeten...

Det finns 5000 olika godkända läkemedel i Sverige och den mängden medför att det är omöjligt att förutse effekterna av alla kombinationer.

Nej det måste bli som en cocktail i kroppen, det ena kanske tar ut det andra eller minskar/ökar effekten av något ämne i någon.

Jösses, 10 mediciner om dagen...och om ingen vet hur det påverkas oss, hur ska vi veta vad som går oss till mötes? Vad som väntar bakom hörnet? Och bara av medicinerna...man kan bara undra...

Det är ju likadant som att all mat är kemi, som också påverkas oss och aktiverar endera skräpgener eller bra gener. Effekten av alla ämnen och konserveringsämnen och konstgjort socker och aromämnen i allt och hur det påverkar oss har man inte forskat i, det är bara ett ämne i taget som testas på mössen i labben och då ser man hur de reagera men vad gör alla ämnen tillsammans, cocktailen?

Så jag ska nog inte ha ångest för mina två mediciner jag äter,känns det som...mer kanske för chipsen jag smyger ner ibland.

Inga kommentarer: