lördag 8 maj 2010

lite om en del i Svea AB

S, Mp och Vänsterpartet tycker bland annat att vi behöver höja skatten på tobak och alkohol, att det skulle leda till att vi minskade vårt intag av skadligheter och därmed får förbättrad folkhälsa. Högre skatt på onyttigheter och sänkt moms på grönsaker och frukt.

Tja ja vi kan ju inte tänka själva vi svenskar, politikerna måste besluta åt oss hur vi ska leva våra liv, vi överlåter till våra representanter att besluta åt oss.

Undra hur det skulle se ut om vi skulle ha direkt demokrati där vi själva fick rösta. För inte tror jag folk skulle orka sätta sig in i viktiga frågor och väga för och emot och sen ta sig till röstlokalen. Fast ibland önskar jag det vore så.

Direktdemokrati

En vanlig form i demokratins barndom. Var den gällande formen i Grekland där demokratin uppstod för mer än 2000 år sedan. Direktdemokrati innebär att folket eller medlemmarna röstar direkt i sakfrågor utan att välja representanter. Inslag att direktdemokrati förekommer även idag genom folkomröstningar. I länder såsom Schweiz tas en betydande andel av besluten direkt av folket. Följande för- och nackdelar identifieras ofta med direktdemokrati:

Fördelar:
Ger människor eller medlemmar större möjlighet att påverka vilket ökar engagemanget.
Leder till en ökad association med samhället eller föreningen eftersom man blir mer ansvarig för besluten.
Kohandel och lobbyism elimineras eftersom dessa system kräver att endast ett fåtal röstar.
Nackdelar:

Frågorna är ofta allt för många och för komplicerade för att någon skall kunna sätta sig in i dem alla
Leder till ett lågt valdeltagande i frågor som upplevs som mindre viktiga.
Ett lågt valdeltagande kan leda till "valkupper". En grupp kan utnyttja det låga valdeltagandet för att driva igenom sitt förslag.
Kan vara svårt att organisera

Lite enkelt förklarat såhär på lördagkvällen.

För inte orkar vi ta ansvar själva för vårt mående om vi måste jobba så mycket och dra in skatteintänkter tíll staten. Det är många övermäktigt idag på marknaden, läs om de inom vården här i Oxelösund med jobbpusslet som gråter av trötthet och vanmakt.

Det är inte konstigt att folk mår som de gör...

Ha det gött! Själv sitter jag på altanen med tända ljus och njuter, trots tinnitussbruset, låter som när märgben skärs...

Fakta om demokratin hittade jag på http://www.nek.lu.se/nekpjo/demokrati.htm

Inga kommentarer: