måndag 7 juni 2010

läkemedelsrester

Handlade en artikel i SN om förra tisdagen. vi använder 3 gånger mer läkemedel som för 50 år sedan, och konsumtionen förväntas öka.

1700 receptfria läkemedel får säljas på andra ställen än apotek. Fri försäljning ökar användningen av mediciner.

Ibuprofen, det aktiva ämnet i ipren är den läkemedelsrest som hittas mest av i avloppsvattnet i Nyköping och mer mediciner i vattnet gör att vi får i oss oönskade ämnen med dricksvattnet.

En stor del av läkemedlen åker ut med avloppsvattnet, och eftersom mediciner är svåra att bryta ner åker de aktiva ämnena ut i i samma skick som de kom in. De rester som bedöms mest oroande är antiinflammatoriska medel, hormoner och antibiotika.

Hormoner kan göra fiskar och grodor sterila och antibiotikaresistens gör att det bland annat tar längre tid att bli frisk och ger stora samhällskostnader i form av längre vårdtider och ökad läkemedelsanvändning.

Lugnande medel och mediciner för högt blodtryck hittades också. Blodtrycksmediciner lagras i näringskedjan och följer med när ett djur äts upp av ett annat.

Artikeln avslutas med påpekande från landstinget, läkarna ska ta hänsyn till miljöeffekterna då de väljer bland mediciner för samma åkomma samt beakta motion som botemedel i behandlingarna.

Jaja hur de nu ska hinna det också, det är en utopi.

Men det mest skrämmande är att den samlade effekten av hur olika mediciner påverkar oss inte har undersökts över huvud taget. Det vi äter själva är kanske bara en bråkdel av vad vi får i oss och hur de agerar ihop alla dessa mediciner, om än i små mängder, vet man inte ännu.

Så det kanske inte är konstigt att folk går omkring med värk och är deprimerade långa tider i livet, , ämnena vi har i oss kanske motverkar de nya mediciner vi får av farbror doktorn

Fler fakta: varje år läggs 11 000 vuxna in för förgiftning, de flesta av mediciner.

Läkemedelsverket har kritiserat marknadsförningen av receptfria läkemedel i butiker, exponeringen leder till att folk köper och använder mer mediciner.

I Sörmland såldes receptfria läkemedel för 2,8 miljoner de tre första månaderna - och inte på bekostnad av apoteken…försäljningen ökade även där…

Köper vi mer och mer för att de inte längre verkar i den omfattningen vi behöver dem?

Hu vart är vi på väg egentligen, när ska vi stanna till? Vända på klacken?

Inga kommentarer: