onsdag 7 december 2011

barnaga

Blir som vanligt bedrövad och allmänt sorgsen när jag läser en notis (synd att det bara blir notiser) om att 30% av svenska föräldrar använder kroppslig bestraffning som till exempel ruskar, knuffar eller hugger tag i sina barn vid konflikter. Det har ökat från 12 % år 2000.

En stressad tillvaro bidrar till detta antyder stiftelsen Siftelsen allmänna barnahuset. Olika medier fokuserar på olika saker ur denna utredning. Det är flest kvinnor som utsätter barn för denna behandling och barn är mellan 2-7 år. Siffrorna är alarmerande säger barn- och äldreomsorgsminister Maria Larsson (KD) till Dagens Nyheter. Man föreslår föräldrautbildning och stöd . Forum där föräldrar kan diskutera med varandra om olika sätt att bemöta barn när man blir provocerad.

Här var en ganska informativ artikel.

Stress får föräldrar att slita i barnen

Stress gör att allt fler föräldrar hugger tag i eller ruskar om sina småbarn.
Tre av tio har gjort det vid en konflikt.

Samtidigt har andelen föräldrar som skakar sina spädbarn minskat rejält.

Allt fler föräldrar uppger att de hugger tag i eller ruskar om sina småbarn. Bilden är arrangerad. Foto: Lisa Olaison

Dagishämtning, matlagning, skjuts till aktiviteter...
Och på det pressade tidscheman.

Stress verkar göra att allt fler föräldrar är hårdhänta mot sina barn, framför allt barn mellan två och nio år.

– Mycket talar för att det är ett stressfenomen i det svenska samhället. Man ska i väg tidigt på morgonen till jobb och förskolor och många barn kanske sätter sig på tvären. Då blir det slitande och dragande i dem, säger Staffan Janson, professor och barnläkare.

Fenomenet har kartlagts i rapporten Kroppslig bestraffning och annan kränkning av barn i Sverige, som blev offentlig på torsdagen.

Enkät med föräldrar

Över 1 300 föräldrar med barn upp till tolv år har fått svara på frågor.
I början av 2000-talet sa tolv procent av föräldrarna som tillfrågades att de drog och slet i sina barn.

– Det har ökat successivt sedan dess. Tar man barn som är 8–9 år närmar det sig nästan hälften av alla föräldrar som säger att de drar och sliter i dem.
Hur ser du på siffrorna?
– Det är väl egentligen inte att uppfattas som misshandel. Men det är ett fenomen, ett stressfenomen hos svenska föräldrar, säger Staffan Janson.
– Det är ett stressigt sätt att leva. Två föräldrar som arbetar mycket, och kanske har oregelbundna arbetstider. Dessutom är många föräldrar i dag äldre när de får sina barn, de är mitt uppe i karriären och har fullt upp. De kanske har flyttat till en större stad och inte har föräldrar på nära håll som kan hjälpa till.
Fler anmäler
De senaste åren har anmälningarna om barnmisshandel ökat. Men det har visat sig att ökningen inte beror på att fler barn blir slagna. Det är benägenheten att anmäla som har blivit större, enligt Staffan Janson.
– 14 procent av eleverna vi frågat säger att de har blivit slagna eller dragna i håret någon gång i livet. Den siffran har varit stabil under hela 2000-talet.
92 procent av alla föräldrar som tillfrågats säger att de är emot aga.
– Den normala svenska föräldern, som inte är stressad, slår inte sina barn längre. Man har vänt på steken, från att det på 60-talet uppfattats som en normal del i uppfostran. Nu tycker den normala svenska föräldern att det är ganska avskyvärt.
Övrigt positivt från studien:
• Ingen förälder anger att den har slagit ett barn som är yngre än två år.
• Ingen förälder säger att han eller hon har ruskat ett barn mellan 0 och 1 år. 2006 hade 18 procent av föräldrarna gjort det någon gång.
– Det är glädjande att det minskat, för det är väldigt farligt när det gäller spädbarn. Efter undersökningen 2006 gick vi ut och varnade för det. När vi nu frågat föräldrar är det inte en enda som sagt att de skakat ett barn under ett års ålder. Det är tillfredsställande, och skulle kunna tyda på att all propaganda har gått hem.

Rapporten har gjorts av Stiftelsen allmänna barnhuset och Karlstads universitet.

FAKTA
Nio av tio emot aga
Rapporten bygger på anonyma enkätundersökningar dels med över 1 300 föräldrar som har barn upp till tolv år, och dels med över 3 000 elever i årskurs nio.
Här är några fakta:
Drygt nio av tio föräldrar tycker att det är fel att slå sina barn.
Ingen av föräldrarna uppger att de ruskat om sitt spädbarn.
Tre procent av föräldrarna sa att de någon gång under det senaste året slagit sitt barn.
14 procent av eleverna i nian uppgav att de någon gång i sitt liv blivit slagna.
Våld mellan vuxna är den största riskfaktorn för att ett barn ska bli misshandlat. Den näst största riskfaktorn är om föräldrarna är påverkade av alkohol.

Källa: Rapporten Kroppslig bestraffning och annan kränkning av barn i Sverige.

Daniel Larsson
daniel.larsson@nwt.se
054-19 97 87
PUBL: 2011-12-02 13:00

Inga kommentarer: