Alexander Perski finns det en man som heter. Han är stressforskare på Stressmottagningen i Stockholm, där långtidssjukskrivna för utbrändhet rehabiliteras. Han har forskat i 30 år på stress.
Han har tillsammans med en Johanna Rose, vetenskapsjournalist, skrivit en bok som heter ”Duktighetsfällan - en överlevnadshandbok för duktighetsprinsessor. I en artikel i DN berättas att den är sprängfylld med fakta om både de psykologiska krafter och samhällsmekanismerna som gör att så många i 35-årsåldern drabbas.
Det är inte så att unga kvinnor enbart har dåliga vanor, det är också starka krafter i samhället som driver på utvecklingen. Jämställdheten går långsamt medans kvinnors ambitioner ökat snabbt, alltså höga krav i kombination med dubbelansvar för mycket.
Om prestation kopplas till värde får man en falsk självkänsla. Om man måste vara duktig hela tiden i allt kan kritik, misslyckande eller motgångar få fruktansvärda konsekvenser, säger han i artikeln. De som har dålig självkänsla och strävar efter perfektionism reagerar starkare på påfrestningar rent fysiologiskt.
Så många lever ett liv utan reserver. Marginalerna är utsuddade och när som helst kan en konflikt, kärleksbekymmer eller ökad arbetsbörda utlösa en hälsokris. Att man slutar sova är första tecknet och när kroppen vägrar vila svarar psyket med ångest, nedstämdhet eller uppgivenhet.
Tydligen har pojkar starkare självkänsla. En kille som misslyckas på ett prov skyller på att han hade en dålig dag men en tjej ser det som att hon är dum. Så finn balans mellan egna krav och andras förväntningar.
Råd till föräldrar är att inte berömma barnen för deras framgångar. Vi ska till exempel inte säga du kan allt bara du vill för det finns ingen som kan vara bra på allt. Många unga behöver få självinsikt, lära sig se sina begränsningar.
Det som gör att man klarar sig ifrån stressjukdomar är att ha makt och kontroll över sitt jobb och liv, hög lön och stöd från medarbetare. Och sova gott.
Ett av tipsen till att övervinna sin dåliga självkänsla är att sök proffshjälp. Du får nya kunskaper om dig själv och ett liv som drivs av lust istället för en ständig kamp för att slippa misslyckas.
Se dig inte som ett offer. Ingen kommer att ordna det för dig, du måste själv ta ansvar och se till att du ska må bättre.
Och tips för att motverka kollapsen är skriv tankedagbok, några rader varje dag. Ta time-out, sov vila, rör på dig och utveckla det du är bra på.
Det var mycket tankeväckande i artikeln och alla drabbas vi idag, ung som gammal. Men det här med att söka hjälp har jag tyckt vara bra. Att känna att man inte är ensam, få hjälp att hantera sina känslor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar