Av Bo Dettner, läkare lärde jag mig på en föreläsning att kvinnors stresskurva höjs när man kommer hem från jobbet, av allt som hänger över en och man ska hinna med, medans männens sjunker när de kommer innanför dörren. Onekligen snedvridet.
I en artikel i Expressen i våras har Töres Theorell, stressforskare uttalat sig om stressen på arbetsplatsen. Har man en chef som inte lyssnar eller kollegor som det är problem med ligger man i riskzonen för hjärtinfarkt.
Vad sägs om det?
Stress är inte farligt, säger han, det är en reaktion när vi behöver gasa på för att klara av någonting, en utmaning till exempel, men på arbetsplatsen kan stress ge effekter på hälsan. Om man pressas så mycket att man inte får tillräckligt med vila, stimulans eller ens syns kan det bli direkt skadligt. Även faktumet att man inte kan påverka sin situation är skadlig.
Effekterna kan bli depression, sömnrubbningar och utmattningssyndrom. Jo tack…
30 % av anställda på svenska arbetsplatser upplever att chefer inte lyssnar på dem. Men om man har en bra chef och stannar på den arbetsplatsen så har man ett skydd mot hjärtinfarkt. Kollegor är naturligtvis viktiga, en bra kontakt och att man samarbetar.
Psykiska stresskonsekvenser är vanligare hos kvinnor enligt Töres Theorell, och känner man stress hemma kan man behöva se över arbetsfördelningen och dosera sina åtaganden. Har man det inte heller bra på arbetet blir det riktigt jobbigt. Han anser också att de som säger att folk gnäller över stress på jobbet bara är stressade hemma ska man avfärda.
Allt är en kombination alltså, det är ju mycket viktigt att inse det. Det måste vi göra, det är inte en sak som leder till att vi mår dåligt i den här världen. Men att lära sig lyssna på kroppen, ställa krav och be om hjälp så att livet flyter någorlunda friktionsfritt är viktigt.
För att få livgivande sömn, för att känna glädje i livet som ger trygghet när hatten har blåst av och vi desperat försöker fånga den i höststormen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar