måndag 22 februari 2010

multitasking

Multitasking…vet ni vad det är? Det visste inte jag fast jag visste det i allra högsta grad. Det är att göra flera saker samtidigt. En professor som heter David Meyer, anser att det kan vara ett hot för vårt djupare tänkande och därmed ett hot mot den vetenskapliga utvecklingen, läser jag i tidningen Kupé.

Man får uppenbara förluster i tidseffektivitet när man växlar mycket mellan olika aktiviteter. Bovarna är mobiler med sms, email, facebook och twitter. Det vi inte kan motstå, det vi hela tiden måstehålla uppdaterat . Därför tappar vi fokus på läxor och arbetsuppgifter. När ett sms kommer in rycker vi väl alla till och tittar.

Enligt vissa undersökningar tar det i genomsnitt fem minuter att återfokusera efter att ha blivit avbruten av ett mejl. Multitasking förstör inte bara förmågan att arbeta effektivt, utan också blir det svårare att tänka fokuserat och sammanhängande under en längre period.

Gäller framför allt unga vars hjärnor fortfarande utvecklas. David Meyer anser att problemet är så allvarligt att vi håller på att forma en hel generation som inte klarar av att fokusera.

Hjärnforskningen på detta område är dock ny och motsägelsefull. Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap, tycker tvärtom att vi blivit smartare. Vår omvärld är mer krävande och att vi gör fler saker är en utmaning för hjärnan. Den utvecklas av det. Han ser istället en framtid där vi blir medvetna om vikten av att träna våra mentala muskler. Han anser att människor med högre arbetsminneskapacitet är bättre på problemlösning. I framtiden blir kraven på en vältränad hjärna lika självklar som dagens krav på en vältränad kropp.

Ett intressant exempel på hur tekniken blir mer användarvänlig är NASA´s utveckling av informationspaneler för piloter och astronauter. När rymdfärjan flyger felfritt lyser alla instrument men om något fel uppstår syns bara den nödvändiga informationen på panelen.

Eller är det så att de märkt att deras piloter blivit mer ofokuserade, så det var därför de var tvungna att utveckla det?

Ja man kan ju undra. Intressant artikel dock…

Inga kommentarer: