söndag 7 augusti 2011

en lång söndag idag...eftertankens tid...

Nej man kan verkligen inte säga att det var nån knäppskalle som gjorde det här. Han måste ha hatat riktigt ordentligt, han måste ha varit fruktansvärt driven och verkligen arbetat för att kunna planera och genomföra det här. Hatat öppenheten i vårt samhälle, som förvisso har brister på många sätt men i det stora hela är så tolerant och öppet mot alla.

Det klarnar lite emellanåt, att han inte såg bombdåden och skjutningarna som slutet utan som en början, en start på ett krig mot islam och han ville vara inspiratör och martyr. Han hade ett manifest, och han hade bilder på sig själv. Jo nog var det knäppt alltid men det går ju inte att säga, det är så ondskefullt skrämmande och fortfarande utom fattningsförmåga. Världsbilden att islam står för allt on och att våld är det enda som kan rädda oss är ju helt förvriden. Ur spår.

Det finns ju alltid saker som kan och bör ändras på och rättas till i allt som sker. Nedskärningar inom sjukvården, prioriteringar som görs på kommunal och landstingsnivå som innebär att skolor och äldreboenden får mindre pengar att röra sig med, maten till de gamla tas i många fall från företag som fraktar hit det i stället för att det lagas ordentligt i närmiljö.

Allt kostar och inget får kosta. Pengarna är slut och vi lever på krediten, överallt. Det är fel. Men vi tar hand om de som har det värre, ger de som inte har det lika bra som vi en fristad här och även om vi inte har kunnat förvalta det hela genom åren så att världen är upp och ner här i Sverige med mordbränder i förorter och uppror i Rosengård så har intentionen en gång varit klar. Sen har det gått rätt snett med allt. Men det måste vi ju också kunna rätta till i det här toleranta samhället vi har.

Eller?

Inga kommentarer: