fredag 4 december 2009

från sr.se

Chefens skräck på jobbet
Publicerad 3 december 2009 - 20:01
Uppdaterad 3 december 2009 - 20:58



Vad är det en chef retar sig mest på hos sina anställda? Nejsägaren och pratkvarnen är två typer som kan ge chefen gråa hår, men det finns flera.

Anki Udd, ledarskapskonsult hos fackförbundet Ledarna, har för nättidningen chef.se gjort en lista på de sex värsta typerna av anställda.

Nejsägaren
Typ nummer ett är nejsägaren som nästan alltid tar chansen att se problem i chefens förslag. Egna konkreta förslag kommer nejsägaren dock sällan med.

Övervintraren
Här är medarbetaren som är totalless på sitt jobb. Han - eller hon - har inga ambitioner kvar och lider av grav tristess. Är dessutom för bekväm för att byta arbetsplats.

Pratkvarnen
Det här är en person som lägger mycket tid på att berätta hur mycket hon har att göra men det stämmer inte. Arbetsbelastningen är lika stor för de andra.

Pratkvarnen är ofta en ganska trevlig person som kan vara svår att konfrontera.

Bevararen
Den här typen kan inte kallas förändringsvillig, snarare tvärtom.
-Så här har vi alltid gjort, är en vanlig replik från bevararen.

Paragrafryttaren
Regler är det som gäller för paragrafryttaren. Man ska följa den policy som finns - i stort sett oavsett den konkreta situationen.

Tidstjuven
En egentligen osäker person som hela tiden vill dubbelkolla med chefen. Tidstjuven har svårt att ta egna beslut och vill ha ständig bekräftelse på att han gör rätt.

Chefens strategi
Listan på de besvärliga typerna, som även publicerats av nättidningen e24, innehåller också råd hur chefen ska hantera de jobbiga medarbeterna.

Tidstjuven ska få raka besked att chefen har förtroende för medarbetaren. "Förklara att personen inte skulle ha jobbet om du inte trodde att han eller hon klarade av det."

Att ha att göra med övervintraren verkar vara svårast. Bristande motivation är ingen giltig orsak att sparka någon så rådet till chefen är att försöka luska ut om "det finns några drivkrafter kvar."

Örjan Magnusson

Inga kommentarer: