tisdag 29 december 2009

Mischmasch och om varför man inte får grepp om situationen

Forsätter ur Inger Jalakas utmärkta bok ”från utbränd till nytänd” . dock ca 7 år gammal.

Aktörerna är för många och utredningar, rapporter och analyser och förslag är ännu fler. Det dimper ner fler än man hinner läsa.

Den officiella statistiken är spridd mellan riksförsäkringsverket (sjukförsäkringar och förtidspensioner), SCB (sjukfrånvaro), socialstyrelsen (uppgifter om hälsa och sjukvård) och arbetsmiljöverket (arbetsskador och arbetsmiljö) .

Sen ska alla ha synpunkter om statistiken, fackföreningar, politiker, arbetsgivarorganisationer, försäkringsbolag, forskare på ett flertal institutioner och myndigheter som till exempel arbetslivsinstitutet och statens folkhälsoinstitut.

Allt detta medför att konsekvenserna av dessa splittringar blir att ingen har full koll på läget. Ingen har total överblick. Regeringen till och med tillsatte en analysgrupp som ska ta fram förslag på hur statistik och forskning ska samordnas i framtiden.

Detta kapitel är helt osannolikt med strategier, handlingsplaner och olika förslag till en den ene från den andre med betänkanden, ingenstans någonstans i boken nämns dock konsekvensanalyser men det kanske ingick också, vad vet jag.

Mischmasch med andra ord, precis som vi alla fortfarande upplever det i Svea AB. Ingen vet något och ingen orkar göra något åt det som ingen begriper. Hur ska vi väljare någonsin kunna göra oss en uppfattning om någonting som är viktigt?

Det går inte!!

Det är därför det ser ut som det gör. Och ingen bryr sig. Det är som en gigantisk komplott. Detta måste vara uttänkt från allra första början, det är ett iscensatt kaos från makthavare för att hålla oss på mattan. För i och med informationssamhället så har vi blivit så mycket mer upplysta, vi har tillgång till all information vi vill på alla håll i samhället. Men vår tid har krympt och vi utsätts för så mycket intryck och så mycket saker som gör att våra hjärnor kokar så vi orkar inte ta del av det viktigaste - hur Svea styrs och hur vi ska kunna påverka.

Vi orkar inte bry oss mer och därför kan de göra precis som de vill, allians efter allians, vad i herrans namn spelar det för roll vilka som styr, gå 15 år tillbaka så började nedskärningarna och ingen stoppade, alla bara drev på.

Och här står vi nu. 2010.

Inga kommentarer: