lördag 7 november 2009

apropå gift i maten...

så är dagens gränsvärden bekämningsmedel i maten föråldrade. I alla fall om man ska tro på en artikel i DN från 6 november.

Till exempel har åtta av nio gröna påsteer innehållit bekämningsmedel som förvisso hade halter under gränsvärdena men där man ifrågasätter gränsvärdena eftersom de inte tar hänsyn till att det idag finns så många olika bekämningsmedel.Förr hittade men två ämnen i samma vara, idag är det inte ovanligt med tjugo olika i ett och samma prov. Detta berättar Emelie Hansson, agronom/handläggare vid naturskyddsverket.

Så äntligen ska man börja undersöka hur gifterna samverkar i kroppen och om gränsvärdena ska ändras. vi får också veta varför odlarna använder flera olika bekämningsmedel i sina produkter. DET ÄR FÖR ATT- OCH HÄR DET LÄGE MED STORA BOKSTÄVER FAKTISKT- ODLAREN INTE VILL ÖVERSTIGA GRÄNSVÄRDENA FÖR ETT ENSKILT MEDEL. DÄRFÖR ANVÄNDER DE MÅNGA OLIKA- DE VILL KOMMA UNDER GRÄNSVÄRDENA....

Det berättas att dessa cocktails med bekämpningsmedel riskerar att störa vår fertilitet( redan gjort antagligen) och hormonproduktion. De är cancerframkallande. Barn är mer känsliga för att de utvecklas. Hormonstörande ämnen påverkar utveckligne av deras hjärna som i sin tur påverkar deras utveckling säger Emelie Hnnsson.

Egen reflektion: ja vi stoppar i oss vad som helst och undrar varför vi blir sjuka mår dåligt, får allgergier och astma. Minst en vägg måste rasa in innan vi börjar tänka på vår hälsa.

Jag blir mörkrädd. Vem vet egentligen hur mössen mår som det testas på, de får kanske ett ämne i taget att tampas med, vi har allihopa i oss- dygnet runt- året om livet ut. På huden och i oss.

Och så mår vi som vi gör? Eller?

Inga kommentarer: