lördag 14 november 2009

bra ledarskap!

Tidningen Kollega hade en artikel där man kan man få reda på en del skillnader mellan chefer och anställda och handfasta råd till chefer och till anställda.

Per – Åke Svensson som varit chef i över 25 år berättar att han blev en bra ledare när han lärde sig se människor och såg effekterna av att de blev delaktiga. Han tycker inte man ska falla för högre lön och större skrivbord, det krävs mycket för att bli en bra chef.

I boken ”Chefen suger” som han skrivit ihop med Olle Sjösäter står det att skillnaden mellan en chef och en anställd är att chefen har mer information, inte att han/hon är intelligentare. Är man inte trygg i sin ledarroll intar man en roll som man tror en chef ska vara.

Han trycker på att dialog och delaktighet är lösningen för en fungerande organisation men motiverade anställda och att chefens viktigaste uppgift är att skapa lust och arbetsglädje hos de anställda. Han berättar i artikeln att en vanlig orsak till att chefer suger är att duktiga specialister blir chefer eftersom det är ett sätt att få upp lönen och komma vidare. En duktig specialist är ofta individualist och inte särskilt lämpad som chef.

Chefskap handlar också om att vara ett föredöme, om chefen fräser blir det legalt för de anställda att fräsa. En utväg om man har en puckad chef kan vara att sluta, för chefer har makt och de tenderar att hålla varandra om ryggen.

Man ska dock alltid försöka fostra chefen genom att skapa dialog. Här får vi tips hur de ska gå till.

1. Påpeka sådant som inte fungerar bra i vänlig anda
2. Våga vara tydlig mot din chef ” jag är inte nöjd så nu går jag vidare till nästa chef”
3. Fungerar det inte- byt jobb!

Några av råden från checklistan till chefer, blivande, som varande:

1. Bli inte ledare för din egen skull
2. Bestäm dig vad du vill med ditt ledarskap
3. Var trygg och prestigelös
4. Skapa dialog och delaktighet
5. Skapa förutsättningar för lust
6. Sätt upp tydliga mål och förutsättningar
7. Ge positiv och negativ feedback

Ja om nu chefer intar roller som de tror en chef ska vara så är det inte konstigt att det ser ut som det gör därute i verkligheten kanske. Att peka med hela handen och kommendera är inte det rätta alla gånger även om en arbetsplats inte kan vara utan en ledare. Men alla yrkesroller måste utövas med varsamhet – såväl ledare som anställd – och öppna ögonen och se människan framför en istället för bara meritlistan.

Inga kommentarer: