måndag 14 september 2009

fas tre

Vet ni vad fas tre är? Av Anette Hölland som skrivit en insändare i DN får vi lära oss att fas tre är då man passerat 450 dagar i jobb och utvecklingsgarantin. Då blir man ålagd att utföra samhällstjänst, alltså hamnar hos en arbetsgivare men med bibehållet aktivitetsstöd.

Den arbetslöse tvingas skriva på kontrakt och acceptera löner som är långt under arbetarnas lägstalöner. Ingen semester. Heltid förstås, vilket inte lämnar så mycket tid över för att söka andra jobb.

Världen är verkligen på väg åt fel håll…

Vem vinner? Arbetsgivaren förstås, som får 225 kr per dag för att få gratis arbetskraft. Anette känner sig verkligen som en belastning och inte en tillgång på arbetsmarknaden och efterfrågar attitydförändring hos politiker.

Ja det värsta är väl straffet, att bli utan ersättning om man väljer att inte delta. För statistikryttaren är de långtidsarbetslösa bara siffror, inte en människa av kött och blod.

Ja man får ju förutsätta att skribenten Anette har sökt alla jobb som man måste och tänkt sig kunna pendla en aning för att få ett jobb. Och tänkt sig att kunna jobba lite mindre och ändå klara sig.

I ungefär 12 års tid har vi skurits ned till ett minimum, vi har matats med att vi är kostnader för företagen, vi är ingen resurs. Vi har inte fått något annat än pekpinnar, do as you told and keep your mouth shut! Passar det inte så stick!

Jag är inte där ännu, hoppas det dröjer. Jag ryser av stämningen i Sverige, av utnyttjandet av arbetskraft, det känns inte som om vi har bomullsfälten så långt borta. Slaveri i den moderna världen.

Inga kommentarer: