tisdag 29 september 2009

kvinnor kvinnor...

Saxat ur en artikel ur apotekstidningen någon gång, en intervju med en hjärtläkare vid namn Joep Perk.

Tre av fyra hjärtinfarkter är kopplade till livsstil och hade kunnat undvikas med förebyggande åtgärder.

Rökning är den största riskfaktorn, nummer två på listan är stress, en tyngre faktor för kvinnor än för män i Europa. Kvinnor har ett krav på sig att alltid vara duktiga och plikttrogna. En kravlös halvtimme per dag skulle alla behöva men på grund av att vi har ett psykologiskt hinder, att vara pålitliga och lojala, så är det omöjligt för många.

Han har frågat många som kommit upp till 95-årsåldern hur de hållit sig friska och de har svarat att de har inte rökt, varit fysiskt aktiva, och att de varit nöjda med sina liv. Förnöjsamhet, låta bli rökning och att inte fokusera på problem tror Joep Perknog är nyckeln till lång livslängd.

Att äta mycket frukt och grönt som minskar risken för åderförkalkning är viktigt. Det är en inflammationssjukdom av det inre skiktet på våra pulsådror. De kan skyddas av ett högt intag av antioxidanter, som finns i frukt och grönt.

Alltså, jag kan inte låta bli att fundera, om det är så himla enkelt egentligen att förbygga risken för död varför tar vi inte den då? Varför röker och stressar vi fortfarande när vi vet att vi kan dö av det? Varför? I detta upplysta samhälle borde vi alla veta detta om vi är någorlunda intresserade, det borde inte vara något problem alls.

Vi vill väl inte dö för tidigt? Lämna våra nära och kära och göra allas liv fattigare, även våra egna. För en lång period innan infarkten mår man nog inte sådär jättebra, jag har svårt att tro att det skulle komma som en blixt.

Nej se till att sköta om dig, du är värd det, kroppen är det viktigaste vi har liksom, där vi ska bo hela livet. Sköter vi bilen bättre än oss själva? Och hur stor skandal är det på en skala?

Inga kommentarer: