torsdag 17 september 2009

prioriteringar?

Läste en ledarnotis av Malin Siwe DN

90 procent av alla ålderspensioner i Göteborg har skaffat busskort som innebär gratis resor på alla tider utom 6-8 och 15-18 på dagarna. Detta tycker tydligen trafikkontoret är succé.

Gratis är alltid bäst det vet vi ju. Men gratis är det ju inte, det blir ju ett intäktsbortfall som ska täckas av skattemedel för kanske 50 miljoner.

Visst är det så i kommunernas plånboksfack. Det som vissa får det får andra betala, självklart. Och sen gnäller kommunerna över att statsbidragen är för små och inte räcker, men allt är ju prioriteringar. Fördelningar. Hela tiden.

Och för vår del fick vi höra att det var skolneddragning eller bandyplan. Stora pekfingret åt bandyvännerna. Om ni ska ha så blir det kanske nedläggning av nattdagis, färre anställda per barn etc etc.

Hälsa för vuxna gentemot skolneddragningar blir det ju också då. För inte räckte det att lägga ner bandyn inte, det blev stora besparingar ändå (liksom trodde man något annat eller). Och förskolepersonal som ruskar på huvudet när man frågar hur läget är, som ” går på knä och inte kan ha en verksamhet”, ingen pedagogik utan bara kunna ” finnas där” för barnen. ” vi försöker men det går inte”

Bland annat har ju också rustning av Ramdalsanläggningen en dyrare nota än beräknat. Och ett par flytpontontoner tillkommit på ett par mille eller så.

15 små 1-3 åringar på 2 heltider och en 75%. Att personalen sen tycker det är förvaring vad spelar det för roll? Vem lyssnar på bomullsplockarna? Slavarna på fältet? Förskolan ska ju vara en så bra plats och våra barn bli så duktiga i matte om de börjar i tidig ålder visar en del undersökningar. Gå på en mattelektion i låg och mellanstadiet så får ni se att det är ett under att de lär sig det de behöver. En del får räkna hemma i stället, de får ta läxor för att det är så stökigt på lektionerna.

Med föräldrarna som hjälp. Oboy och läxa, varje kväll, det är kul. Ett tag i alla fall.

Inga kommentarer: