tisdag 21 juli 2009

artikel ur DN

Minskad personal ökar press på Försäkringskassan
Publicerat i dag. 21:38

En tiondel av personalstyrkan på Försäkringskassan försvinner i år. Samtidigt är trycket hårt på personalen, inte minst efter kritiken mot sena utbetalningar förra året.

Det blir inga personaluppsägningar, förutsatt att regeringen ger de 950 miljoner kronor extra som myndigheten har begärt i år. Det är budskapet från Försäkringskassans huvudkontor. Men faktum är att personalstyrkan minskas märkbart i år, även om regeringen som väntat öppnar sin skattkista. Antalet årsarbetare på Försäkringskassan är cirka 12.500 och 1.500 av dem bantas bort i år. Dels förlängs inte tidsbegränsade anställningar och dels ersätts inte personer som går i pension eller slutar av andra skäl.

– Det blir väldigt tufft, men vi tror att vi ska fixa det. Vi går bland annat igenom våra processer för att se hur vi kan arbeta effektivare, säger Per Åkesson, chef för Försäkringskassans ledningsstab.

Ledningen hoppas även att den enorma omorganisation som drevs igenom förra året ska vara intrimmad nu.Facket är skeptiskt till de önskade effektiviseringsvins­terna.

– Historiskt sett har de varit överoptimistiska, säger Siv Norlin, ordförande för ST på Försäkringskassan.Trycket på personalen är hårt, inte minst efter den kraftiga kritiken om sena utbetalningar under främst förra året.

Dessutom har det kommit nya arbetsuppgifter. Frånvarointyget vid vård av sjukt barn har blivit ett resurskrävande problem och arbetet med de sjukskrivna har skärpts. Sedan årsskiftet ska personer som har varit sjukskrivna i mer än 180 dagar tydligt prövas mot hela arbetsmarknaden.

– Här känner personalen en extra stor press eftersom den sjukskrivne kommer i ett sämre läge om ärendet inte hinns med i tid, säger Siv Norlin.

Före dag 180 i sjukskrivningen ska Försäkringskassan diskutera med arbetsgivaren om personen kan göra andra uppgifter på arbetsplatsen. Släpar handläggarna efter är dag 180 plötsligt där och den sjukskrivne ska prövas mot hela arbetsmarknaden, utan att ha fått en riktig chans på den nuvarande arbetsplatsen.

– Neddragningen av tjänster har redan börjat märkas. Det är inte kaos i dag, men vi har en farhåga om att läget kommer att bli värre, säger Siv Norlin.



Annika Carlsson

Inga kommentarer: