måndag 20 juli 2009

Problems?

Det här med sömnproblem är en återkommande inressant nyhet att vända och vrida på. Ungefär var tionde svensk har så svåra sömnproblem att det dagliga livet påverkas. Experter talar om en ny folksjukdom.

En av anledningarna är att de ljusa sommarnätterna gör att hjärnan har svårt att koppla av men den vanligaste och allvarligaste typen av sömnproblem är den som uppkommer av stress oro och ångest. Det är den som ökar och som har utvecklats till en folksjukdom. Detta berättar Lena Leissner överläkare på sömnenheten i Örebro i en notis i DN.

Alltså har så många i Sverige problem av olika typ så att man inte kan sova. Om det är arbetsrelaterat, familjerelaterat, sorger och bedrövelser längs med livet som man inte kan hantera det framgår inte i artiklarna. Det är upp till oss själva att ta reda på, söka den hjälp vi behöver för att ta oss ur våra situationer.

Jag har också haft sömnproblem i många år, för att jag inte trivts och vanmäktig suttit fast i ett arbetsliv som var svårt att ta sig ur. Men parallellt med det uppkommer andra problem, oförmåga att få ihop arbete och familjeliv som ofelbart leder till depression och ickeliv.

Att definiera en depression är andäktig läsning, det gjorde jag i somras. Idag kan jag ömsom skratta och med stora ögon titta på symptomen som står beskrivna i boken stressa rätt av Dan Hasson.

Hör här:

Har du mer än 2 veckor 5 av 9 följande symptom lider du definitionsmässigt av depression

1 Nedstämdhet under större delen av dagen

2 Klart minskat intresse för eller minskad glädje av nästan alla aktiviteter

3 Minskad alternativt ökad aptit, betydande viknedgång eller viktuppgång

4 Sömnstörningar

5 Hämning eller agitation

6 Svaghetskänsla eller brist på energi

7 Känslor av värdelöshet, överdrivna eller obefogade skuldkänslor

8 Minskad tanke och koncentrationsförmåga eller obeslutsamhet

9 Självmordstankar eller tankar på döden

Jag tänker inte avslöja hur många jag prickade in. Och under 2 veckor??? Så här mår många människor runt omkring oss idag och har gjort i 10 år. Jag vet. Jag har sett och hört och förfärats och inte kunnat hantera det.

Men låna gärna boken, den får en att förstå sammanhangen, vad som leder fram till och hur komma ur. Hur viktig sömnen är och att det inte går att ta genvägar runt sorg. Att det går att komma ur är klart, det är en process, ett arbete, ett måste.

För att kunna börja leva. Kunna börja vilja leva. Vilja kunna leva. Vilja våga leva. Våga vilja leva. Inte bara vara vid liv. Vänd och vrid på livet och välj. Men gör något - för när man ser ljus i tunneln då börjar livet igen. Och skratten kanske återvänder.

Inga kommentarer: