tisdag 21 juli 2009

Hur är det därute?

artikel i DN


800 medlemmar i Unionen besvarade en undersökning om krav på tillgänglighet under semestern i början på juni 2008.

Bland tjänstemännen måste 40 procent vara tillgängliga under sin ledighet.

Jobbet har ändrat karaktär från att ha varit reglerat av befattningsbeskrivning och bundet till en plats. nu kan många tjänstemän jobba var de vill och hur ofta de vill. 70 procent av de som svarat uppger att de kan utforma sina arbetsuppgifter själva.

Baksidan av friheten visar sig när var tionde svarar att det de måste vara tillgängliga under semestern och hälften av de som är tillgängliga inte får någon kompensation för det, det anses ingå i ordinarie lön.

Frihet, självbestämmande och stimulans är på plussidan medan stress, otillräcklighet och hälsorisker när gränserna mellan arbete och fritid suddas ut är på minussidan, säger unionens Mari-Ann Krantz i en kommentar i artikeln.

Semester är en rättighet som ska ge möjligheter till nya krafter. Alla arbetsgivare borde organisera så att alla medarbetare får denna möjlighet. Annars ökar risken för ohälsa och därmed också kostnader för samhället, säger hon vidare.

Så självklart! Hoppas alla ser till att det blir så då. Att alla anställda vågar ställa krav och att arbetsgivarna förstår. Eller är det en utopi, en dröm som inte kan förverkligas i dagens samhälle?

Högt till tak sägs det bästa, men är det verklighet på våra arbetsplatser? Eller knyter vi bara nävarna i byxfickan och får hjärtinfarkt till slut, eller drabbas av utmattning fortfarande?

Tar gärna kommentarer, så jag får reda på hur det är därute. Jag har haft ett par jobb i mitt liv, statliga Televerket, SJ och nu på Systembolaget. Det första innan nedskärningarna började, det andra mitt i den värsta slakten på Sverige och det sista är på ett av de få monopolen som är kvar.

Inga kommentarer: